Alkohol v českých tištěných médiích, rozhlase a televizi, výběr témat 7.-20. 6. 2020

Publikoval Alkohol pod kontrolou v

Počet mrtvých varuje. Od ledna přibyly další křížky

Liberecký kraj společně s Policií ČR, Týmem silniční bezpečnosti a BESIPem pokračuje v preventivních programech pro zvýšení bezpečnosti dopravy. Důvodem je nárůst smrtelných nehod pod vlivem alkoholu. Pět křížků, pět mrtvých. Taková je bilance za prvních pět měsíců letošního roku na silnicích Libereckého kraje. Dalších 17 lidí skončilo s těžkým zraněním a trvalými následky. Většina těžkých nehod, při kterých asistovala policie i záchranka, má společného jmenovatele – rychlou jízdu a alkohol. „Alkohol za volantem je letos v našem kraji opravdu závažným problémem. Počet nehod, kdy byl u viníka nehody zaznamenán alkohol nebo drogy, výrazně vzrostl,“ varoval ředitel Týmu silniční bezpečnosti Jan Polák. Společně s policií vyzývá k opatrnosti. Do kampaně chce zapojit i některé známé sportovce. […]

Jablonecký deník, 20.06.2020

Češi během nouzového stavu pili víc alkoholu

Téměř 18 procent Čechů v době nouzového stavu zvýšilo konzumaci alkoholu. Ukázal to nedávný průzkum Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR), který mapoval chování lidí v karanténních podmínkách. […]„Téměř 18 procent respondentů v průzkumu uvedlo, že se během nouzového stavu zvýšil jejich příjem alkoholu – více u mužů (18,7 %) než u žen (16,4 %). Při srovnání věkových skupin se konzumace nejvíce zvýšila u lidí od 27 do 35 let (22,2 %) a u mladých ve věku
18–26 let, z nichž potvrdil zvýšený příjem alkoholu každý pátý dotazovaný. Nejukázněnější byla starší generace mezi 54 a 65 lety, u níž byl nárůst konzumace nejmenší (12,7 %),“ shrnuje výsledky Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR. […] „Současné období lze naopak vnímat jako příležitost, jak s pitím skončit. Díky omezenému provozu restaurací a klubů, a tedy i menším možnostem společenských setkání totiž nemusíme čelit obvyklému tlaku okolí. Ten je jedním z největších svodů k nadměrné konzumaci alkoholu a opakovanému selhávání při pokusech přestat pít,“ dodává prof. Michal Miovský. […]

Právo, 19.06.2020

Rodiče „nasávali“, hladové děti čekaly před večerkou

Na nezodpovědné rodiče narazili tento týden ostravští strážníci.

Ostrava – V pozdních nočních hodinách vyjížděli k večerce v Ostravě-Zábřehu, před kterou stály dvě malé děti (4, 7 let). Byly prochlazené a hladové. Jejich rodiče (39, 41 let) v té chvíli opodál vesele popíjeli alkohol se známými. Dechová zkouška ukázala, že otec má v krvi téměř dvě promile alkoholu, matka více než promile. […] „Spoře oděné děti strážníkům řekly, že jim je zima a mají hlad. Svých rodičů se neustálé ptaly, kdy budou mít konečně večeři. Naposledy totiž měly oběd,“ uvedl mluvčí ostravských strážníků Jindřich Machů. Rodiče se hájili tím, že ztratili pojem o čase. Uvedli, že odpoledne vyrazili s dětmi na nákup jídla k večeři. Trochu se však zdrželi. „Zastavili se na čepované pivo v jedné z místních hospůdek. A protože měli ještě žízeň, pokračovali v konzumaci lahvového piva s dalšími známými před večerkou,“ řekl Machů. Na místo byla přivolána sociální pracovnice, která rozhodla o převozu dětí do speciálního zařízení, potvrdila policejní mluvčí. […]

Karvinský a havířovský deník, 17.06.2020

Tuzemákům se daří pořád dobře

Z koronakrize by největší tuzemská likérka, božkovský Stock ze skupiny Stock Spirits Group, mohla vyjít i navzdory letošnímu zvýšení spotřební daně z alkoholu lépe než velcí globální hráči. „I když budou ještě nějaký čas chybět turisté, budou Češi kupovat dál naše místní značky. Zvlášť pokud nebudou tolik vyjíždět za hranice jako dřív,“ říká její generální ředitel Jan Havlis. […] „Zdaleka nejsme tak velcí konzumenti, jak by se mohlo zdát třeba z dat WHO. Zároveň si myslím, že kultura pití je v Česku výrazně vyšší než v mnoha jiných zemích, kde mají stejnou nebo podobnou spotřebu, ale výrazně víc abstinentů i lidí, kteří konzumují alkohol nadměrně. […] Například Polsko. Nás kultura hospod, restaurací a podobných míst, kde lidé konzumují alkohol v nějaké sociální skupině, určitým způsobem usměrňuje, vzdělává i reguluje v té konzumaci. Kultura spotřeby v posledních letech v Česku také přinesla trend, že se lidé odklánějí od toho nejlevnějšího a nejméně kvalitního alkoholu, dávají přednost koktejlům před samotnými panáky. […] Teď na začátku koronavirové krize byl nárůst [prodeje] vodek ještě o něco vyšší. To může být částečně i tím, že lidé v počáteční panice a nákupech si dělali zásoby včetně alkoholu a že vodky patří k nejlevnějším lihovinám. […]

Lidové noviny, 16.06.2020

Tzv. nealkoholická piva představují riziko zvláště pro děti, dospívající a osoby s návykovou nemocí

[…] je třeba zdůraznit, že tzv. nealkoholická piva obsahují obvykle 0,4–0,5 % alkoholu. Dítě ve věku 6 let, jehož hmotnost je kolem 20 kg a které vypije půl litru tzv. nealkoholického piva, už může mít měřitelnou hladinu alkoholu v krvi. Alkohol u něj i vzhledem k nízké toleranci může např. způsobit úraz. Kromě toho zvyšuje setkání alkoholem v časném věku riziko problémů s alkoholem a jinými psychoaktivními látkami v pozdějších letech. Pití alkoholu a zneužívání drog v dětství a dospívání má i další rizika, např. je spojeno s vyšší možností dlouhodobého poškození mozku, než je tomu u dospělých. […] Dítě, které si navykne na typickou chuť tzv. nealkoholického piva, se spíše napije podobně chutnajícího piva s vyšším obsahem alkoholu. S ohledem na nízkou hmotnost i toleranci dítěte při tom může nastat výrazná intoxikace alkoholem. Typická chuť piva je také hlavní důvod, proč jsou tzv. nealkoholická piva vysloveně nevhodná pro osoby závislé na alkoholu. Chuť a pach tzv. nealkoholických piv vyvolává bažení (craving) po alkoholu a patří podle našich zkušeností k častým příčinám recidiv závislosti na alkoholu. […]

Practicus, 15.06.2020

Pili jsme alkohol a jedli nezdravě. Karanténou teď trpí i naše játra

Více domácí a mnohdy tučnější stravy v čase mimořádných opatření neprospělo játrům. […] Jaké jsou tedy rizikové faktory? Zvláště v poklidné době karantény, kdy mnoho z nás opustilo svůj pravidelný režim, to bylo často hřešení s jídlem. V uplynulých týdnech měla řada z nás jednoduše víc času si dopřát. […] Karanténní režim nabízel také víc příležitostí dopřát si poněkud častěji sklenku něčeho ostřejšího. Domácí popíjení, které ani nemuselo druhý den skončit následnou kocovinou, játrům rozhodně nijak nenahrávalo. „Alkohol játra velmi zatěžuje a může zapříčinit jejich zánět či cirhózu. Problémy mohou způsobit i dvě skleničky denně,“ upozorňuje Krajči. […]

Mladá fronta DNES (Ona Dnes), 15.06.2020

Na závislost už ukazuju prostředníček

Herec Martin Preiss dokázal překonat silnou závislost na alkoholu a lécích. „Bylo to čiré zoufalství, ale nakonec jsem si tu cestu našel sám,“ popisuje. Pětadvacet let vrcholového pití, dlouhé roky nadužívání prášků na spaní. Šest let detoxů, léčeb a odvykání. A opakovaných uklouznutí, recidiv i propadů do hlubokých depresí. Nyní je herec Martin Preiss abstinující závislý a doufá, že vydrží. Konečně se totiž něco změnilo. „Paní doktorka tomu říká ‚koperníkovský obrat‘. Začal jsem oceňovat svět za střízliva, začal jsem vnímat nepití jako bonus, ne jako něco, kvůli čemu o něco přicházím. To mi trvalo dlouho,“ říká v rozhovoru pro Deník N. Otevřeně, bez studu a bez příkras mluví o svých selháních i výhrách, odvykání, chutích, depresích, ale také o podpoře i skepsi své rodiny. […]

Deník N, 12.06.2020

Češi se chystají na řeky, jezy jsou ale stále velkým rizikem

Záchranáři upozorňují na to, že se letní idylka může změnit v tragédii. […] Alkohol je nepřítel K vodáctví patří chtě nechtě také pivo a jiný alkohol. Loni rozhodli zákonodárci, že konzumace alkoholu na vodě se penalizovat nebude. „Nedá se zapřít, že alkohol prostě ke sjíždění řek patří,“ připouští olympijský medailista, mistr světa i Evropy ve vodním slalomu Jiří Prskavec, jenže současně dodává: „Ale alkohol by měl přijít ke slovu přiměřeně až večer u táboráku, nikoli během samotné plavby.“ S tím souhlasí i Petr Ptáček [instruktor vodní záchrany a hlavní zástupce iniciativy Nebezpečné jezy], který varuje, že s každým douškem mizí zábrany a respekt před vodním živlem, jenž pro nás není přirozeným prostředím. Také to podstatně ovlivňuje schopnosti řídit loď i správně odhadnout rizika na řece.  Kromě možných nebezpečných úrazů pod vlivem alkoholu hrozí také riziko podchlazení. „Při tonutí v chladné řece opilému hrozí smrt. Alkohol totiž roztahuje cévy,“ píše se na webu Pijsrozumem.cz. […]

Metro, 08.06.2020


Zdroje: newton media

Kategorie: AKTUALITY