Souvislost pití alkoholu s nadváhou a obezitou

Užívání alkoholu vede k rozvoji nadváhy a obezity. Důvodem je skutečnost, že z chemického hlediska alkohol obsahuje vysoké množství jednoduchého cukru, který se při nedostatečném energetickém výdeji velmi snadno přeměňuje a ukládá do tukové tkáně.

Z energetického hlediska 1 gram čistého alkoholu /ethanolu/
představuje 29 kJ = 6,931 kcal

Pro představu si můžeme uvést příklad, kdy 0,5 l dvanáctistupňového světlého piva obsahuje průměrně 700 kJ. To odpovídá přibližně 1/3 mléčné čokolády. Alkohol v sobě obsahuje především tzv. prázdné kalorie, které tělu nepřinášejí žádnou nutriční hodnotu. Navíc tato energetická hodnota přispívá k nárůstu hmotnosti. Při odbourávání alkoholu se organismus zaměřuje nejdříve na jeho rozklad, a až poté na metabolismus jiných nutričních látek, jako jsou tuky, složené cukry a bílkoviny.

Proces metabolismu alkoholu probíhá především v játrech. Z těla je alkohol vylučován prostřednictvím ledvin. Jsou-li ale játra plně vytížena odbouráváním ethanolu a dalších toxických látek, nemohou plnit své ostatní funkce, jako je např. zásobování krve glukózou. Díky tomu má pak člověk větší hlad, přestože v těle je cukru dostatek. Zpomalen je také proces spalování tuků. Alkohol blokuje tvorbu jaterních enzymů, které jsou nutné k metabolismu mastných kyselin.

Alkohol tedy obecně zpomaluje proces hubnutí. Příjem alkoholu bývá navíc často spojen s konzumací tučných či smažených jídel. Ty v konečném důsledku ještě více přispívají k rychlejšímu přibývání na váze. Při pití alkoholu navíc člověk ztrácí schopnost sebekontroly. Snadněji tak podlehne chuti na slaná a mastná jídla s vysokým energetickým obsahem. Pro hubnutí proto nejsou vhodné ani sladké alkoholické nápoje. Mají sice menší podíl alkoholu, zato však větší množství přidaného cukru.

Ženy mají navíc větší predispozici k ukládání tuků

Mají celkově vyšší procento tukové tkáně. Obézní lidé vykazují po požití alkoholu vyšší hladinu alkoholu v krvi než lidé se stejnou hmotností, ale s vyšším podílem svalové tkáně. Důvodem je skutečnost, že tuková tkáň je vyřazena z rovnoměrného rozmisťování alkoholu v těle. To je také důvodem, proč mají ženy s nadváhou ve srovnání s muži o jednu šestinu až jednu třetinu vyšší koncentraci alkoholu v krvi a zároveň dříve vykazují známky opilosti.

Při hubnutí bychom se tedy měli vyhnout zejména konzumaci destilátů a sladkých likérů, ale i omezit na minimum příjem piva a vína.