Způsob přípravy

Pro výrobu piva je výchozí surovinou ječný slad, který se připravuje v pivovaru v tzv. mladinových pánvích. Další procesy kvašení alkoholu probíhají v otevřených nádobách, tzv. spilkách. Poté alkohol dozrává v tzv. tancích, kde výčepní pivo leží průměrně 20 dní a ležáky až 60 dnů. Po uplynutí potřebné doby se pivo stáčí do sudů, skleněných lahví či plechovek.

Novým českým fenoménem je konzumace piva přímo z tanku: V řadě podniků je již možné dostat pivo, které nebylo stáčeno do sudů, ale uchovává se v mnohem větších nádobách – tancích – s cílem zachovat vyšší kvalitu pro spotřebitele. Současně se rozvíjí také trend konzumace piva v plastových nádobách, proti čemuž často vystupují zejména tradiční výrobci např. formou vtipných reklam.

 

Výroba vína probíhá také prostřednictvím procesu kvašení – fermentace. Fermentace probíhá v přírodních nádobách ze dřeva, případně dnes již také v nerezových tancích. Poté následují fáze tzv. školení vína, kdy dochází k síření, čiření a filtraci vína. Závěrečná fáze výroby je zrání vína, při které se používají skleněné nebo dřevěné nádoby. V moderních vinařstvích se používají nejčastěji nerezové tanky a v posledních letech také dubové sudy – tzv. barrique pocházející z Bordeaux.

 

Obecně se pro výrobu alkoholu prostřednictvím procesu kvašení doporučují nádoby z plastu, nerezové oceli, skla, dřeva či keramiky. Za nevhodné materiály jsou považovány hliník a železo, neboť mohou výrazně ovlivnit následnou chuť alkoholického nápoje.

 

Vyhledávání

adi logo 1line CZ

 

 

 

 

 

Provozovatelem a majitelem internetových stránek je

Klinika adiktologie

1. lékařské fakulty

Univerzity Karlovy

v Praze

 

 

Internetová poradna

poradna

 

Vznik datové části těchto stránek

byl podpořen v rámci

projektu NETAD.



OPVK hor zakladni logolinkMINI

 

 

logo-mzcr

who