Rituály a konzumace

Degustace vína je oblíbenou tradicí vinařů a využívají se při ní různé druhy skleněných koštýřů. Na obrázcích č. 6–8 můžeme vidět jednotlivé typy těchto koštýřů. Pro dokonalé vychutnání vína je důležitý zejména způsob jeho servírování. Zajímavým trendem je podávání vína nikoli v lahvích, ale ve skleněných karafách. Důvodem je skutečnost, že víno se takto mnohem lépe provzdušní a „otevře".

 

Co se týče samotné konzumace, dle současných trendů se víno nejčastěji podává ve sklenkách na vyšších stopkách s větším objemem. Je potřeba současně myslet na správný způsob servírování:

  • Šumivá vína (sekty či champagne) se podávají v chlazené nádobě s ledem a servírují v úzkých vysokých sklenkách, tzv. flétnách.
  • Bílá vína se servírují taktéž v nádobách s ledem a pijí se ze sklenek tulipánovitého tvaru.
  • Červená vína se podávají při pokojové teplotě a servírují nejčastěji v širších a vyšších sklenkách o obsahu přibližně 400–800 ml.
  • Výjimkou jsou dezertní vína (slámová či ledová), portské nebo sherry, jež se podávají v menších, speciálních sklenkách.

 

 

 

 

Vyhledávání

adi logo 1line CZ

 

 

 

 

 

Provozovatelem a majitelem internetových stránek je

Klinika adiktologie

1. lékařské fakulty

Univerzity Karlovy

v Praze

 

 

Internetová poradna

poradna

 

Vznik datové části těchto stránek

byl podpořen v rámci

projektu NETAD.



OPVK hor zakladni logolinkMINI

 

 

logo-mzcr

who