Rizikové užívání

Rizikové pití alkoholu představuje takovou úroveň spotřeby nebo charakter pití, při nichž pravděpodobně dojde k poškození zdraví jedince, bude-li v tomto vzorci užívání pokračovat. Neexistuje žádná standardizovaná míra konzumace alkoholu, která by mohla být považována za nerizikové užívání – vždy je potřeba vycházet z individuálních tělesných, psychických a sociálních faktorů jedince. Světová zdravotnická organizace vytvořila pracovní definici, kdy za rizikovou konzumaci považuje pravidelnou průměrnou konzumaci 20–40 g alkoholu denně pro ženy, což odpovídá jednomu až dvěma půllitrovým pivům nebo 2–4 dcl vína. Riziková konzumace alkoholu u muže se udává rozmezí 40–60 g alkoholu denně, jenž odpovídá přibližně dvěma až třem půllitrovým pivům či 4–6 dcl vína.


Rizikové užívání alkoholu je tedy charakterizováno jako takové pití alkoholu, které vede nebo zvyšuje riziko vzniku a rozvoje zdravotních problémů v důsledku užívání alkoholu nebo komplikuje léčbu jiných zdravotních problémů. Bylo zjištěno, že tento způsob užívání alkoholu zvyšuje riziko vzniku hypertenze, gastrointestinálního krvácení, poruch spánku, depresivních poruch či jaterní cirhózy a některých nádorových onemocnění.

Vyhledávání

adi logo 1line CZ

 

 

 

 

 

Provozovatelem a majitelem internetových stránek je

Klinika adiktologie

1. lékařské fakulty

Univerzity Karlovy

v Praze

 

 

Internetová poradna

poradna

 

Vznik datové části těchto stránek

byl podpořen v rámci

projektu NETAD.



OPVK hor zakladni logolinkMINI

 

 

logo-mzcr

who