Alkohol a nadváha

Konzumace alkoholuneprospívá procesu hubnutí anaopak vede k nadváze a obezitě. nadvaha fin

 

Důvodem je skutečnost, že z chemického hlediska alkohol obsahuje vysoké množství jednoduchého cukru, který se při nedostatečném energetickém výdeji velmi snadno přeměňuje a ukládá do tukové tkáně.

 

Z energetického hlediska 1 gram čistého alkoholu /ethanolu/ představuje 29 kJ = 239 cal.

Pro představu si můžeme uvést příklad, kdy 0,5 l dvanáctistupňového světlého piva obsahuje průměrně 700 kJ, což odpovídá přibližně 1/3 mléčné čokolády. Alkohol tedy v sobě obsahuje především tzv. prázdné kalorie, které tělu nepřinášejí žádnou nutriční hodnotu. Navíc tato energetická hodnota přispívá k nárůstu hmotnosti, neboť při odbourávání alkoholu se organismus zaměřuje nejdříve na jeho rozklad a až poté na metabolismus jiných nutričních látek, jako jsou tuky, složené cukry a bílkoviny.


Proces metabolismu alkoholu probíhá především v játrech. Zde plní funkci oxidace alkoholu a podílí se na jeho vylučování z těla prostřednictvím ledvin. Jsou-li ale játra plně vytížena odbouráváním ethanolu a dalších toxických látek, nemohou plnit své ostatní funkce, jako je např. zásobování krve glukózou. Díky tomu má pak člověk větší hlad, přestože v těle je cukru dostatek. Zpomalen je také proces spalování tuků, neboť alkohol blokuje tvorbu jaterních enzymů, které jsou nutné k metabolismu mastných kyselin.


Alkohol tedy obecně zpomaluje proces hubnutí. Příjem alkoholu bývá navíc často spojen s konzumací tučných či smažených jídel, jež v konečném důsledku ještě více přispívají k rychlejšímu přibývání na váze. Při pití alkoholu navíc člověk ztrácí schopnost sebekontroly a snadněji podlehne chuti na slaná a mastná jídla s vysokým energetickým obsahem. Pro hubnutí proto nejsou vhodné ani sladké alkoholické nápoje – mají sice menší podíl alkoholu, zato však větší množství přidaného cukru.


Světová zdravotnická organizace (WHO) ve svých zásadách zdravé výživy doporučuje omezit příjem alkoholu na příležitostnou konzumaci nejvíce 20 gramů alkoholu denně – což je přibližně 0,5 l piva nebo 2 dcl vína. Zároveň je užitečné mít na paměti fyzické rozdíly mezi muži a ženami. Ženy mají totiž větší predispozici k ukládání tuků, neboť mají celkově vyšší procento tukové tkáně.

 

Obézní lidé vykazují po požití alkoholu vyšší hladinu alkoholu v krvi než lidé se stejnou hmotností, ale s vyšším podílem svalové tkáně. Důvodem je skutečnost, že tuková tkáň je vyřazena z rovnoměrného rozmisťování alkoholu v těle, a to je také důvodem, proč mají ženy s nadváhou ve srovnání s muži o jednu šestinu až jednu třetinu vyšší koncentraci alkoholu v krvi a zároveň dříve vykazují známky opilosti.


Při hubnutí bychom se tedy měli vyhnout zejména konzumaci destilátů a sladkých likérů, omezit na minimum příjem piva a vína a jen výjimečně při slavnostních příležitostech si dopřát sklenku suchého bílého vína nebo vinný střik s vodou.

Vyhledávání

adi logo 1line CZ

 

 

 

 

 

Provozovatelem a majitelem internetových stránek je

Klinika adiktologie

1. lékařské fakulty

Univerzity Karlovy

v Praze

 

 

Internetová poradna

poradna

 

Vznik datové části těchto stránek

byl podpořen v rámci

projektu NETAD.



OPVK hor zakladni logolinkMINI

 

 

logo-mzcr

who